Araştırmacı Gazetecileri Koruma Çabalarını Destekliyor ve Daphne Caruana Galizia’ı Kadınlar Günü’nde Selamlıyoruz

Vakfımız, bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü, yalnızca Malta’da değil, dünya çapında basın özgürlüğünün, cesur araştırmacı gazeteciliğin ve gerçeği savunmanın sembolü kadın gazeteci Daphne Caruana Galizia’ya ithaf etmiştir.

Bu itibarla Vakfımız; araştırmacı gazetecilere yönelik siyasi ve ticari tacizcilere, iftira yasalarını bu amaçla kötüye kullananlar da dahil olmak üzere, belirli mali veya diğer yaptırımların getirilmesini savunan, sahip oldukları veya kontrol ettikleri medyayı bağımsız gazetecileri hedef almak için kullanan güçlere yaptırımlar uygulanması için çalışmalar yapan, Malta’nın ilk kadın köşe yazarı, gazetelerde köşe yazarlarının neredeyse hiç duyulmadığı ve makalelerin ya yazar imzası taşımadığı ya da takma adla yayınlandığı bir dönemde kendi adıyla yazı yayınlayan, 30 yıllık gazetecilik kariyeri boyunca, kendisine yönelik giderek artan şiddet içeren saldırıların sonunda suikaste uğrayarak hayatını kaybeden basın emekçisi,  Daphne Caruana Galizia  adına kurulmuş olan “Daphne Caruana Galizia Foundation” vakfına bağışta bulundu.

Basın, demokratik toplumların vazgeçilmez bir unsuru olup haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkin aracıdır. Ne yazık ki, gazeteciliği gerçekleri aydınlatmak yerine manipülasyon, dezenformasyon ve bireyleri karalamak için bir araç olarak kullanan güçler de mevcuttur. Şeffaflığa, hesap verilebilirliğe ve doğruluk ilkesine zarar veren bu tür yanlı ve subjektif yaklaşımlar gazeteciliği ve toplumun doğru bilgiye ulaşma hakkını da tehdit etmektedir.

Bu baskılar karşısında, özellikle kadın gazeteciler, cesaretleri ve hakikat uğruna verdikleri mücadele nedeniyle daha büyük risklerle karşı karşıya kalmaktadır. Günümüzde birçok ülkedeki bağımsız gazeteci sırf gerçeği dile getirdikleri için hukuki taciz, hapis ve hatta suikast ile susturulmaya çalışılmaktadır. Bu 8 Mart’ta, gerçeğin peşinde koşarken hayatlarını riske atan tüm kadın gazetecileri ve tüm kadınlarımızı selamlıyor, gazetecilik uğruna yaşamını yitiren Daphne Caruana Galizia’nın mirasına sahip çıkıyoruz.

Bağış nedeniyle vakıf tarafından tarafımıza teşekkür belgesi sunulmuştur.

Basın demokratik hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracıdır.

Bağışla ilgili olarak Vakfımız Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Tatlıcı; “Bireylerin haklarına ve ses çeşitliliğine ve toplumsal cinsiyet eşitliğine saygı duyan sürdürülebilir bir geleceği sağlamak ve güvence altına almak için basının, gazeteciliğin, bilgiye erişimin ve bilginin yayılmasının oynadığı önemli rol yadsınamaz. Ülkemizde ve tüm Dünya’da basın; bireyin ve toplumun ihtiyaç duyduğu her konuda, haber alma, araştırma, bilgilendirme, aydınlatma ve insan hakları ile temel hak ve özgürlüklerin gelişmesine katkıda bulunarak görevini sürdürmektedir. Basın mensupları büyük bir sorumluluk üstlenerek, gece gündüz demeden ve mesai mefhumu gözetmeksizin, kamuoyunu bilinçlendirmeye gayret etmektedirler. Bu zorlu mesailerini büyük bir özveriyle sürdüren, etik değerlere bağlı tüm basın mensuplarını gösterdikleri çaba için kutluyoruz. Biz de Vakıf olarak; yaşadığı topluma doğru ve objektif haber yayınlamak uğruna hayatını kaybeden Daphne Caruana Galizia  adına kurulmuş olan “Daphne Caruana Galizia Foundation” vakfına bağışta bulunduk. dedi.

Daphne Caruana Galizia’nın Biyografisi

1964 – 2017

Daphne Caruana Galizia, 26 Ağustos 1964’te Malta’nın sahil kasabası Sliema’da doğdu.

1988’de Malta’nın Sunday Times gazetesi için bir köşe yazısı yazmaya başladı. Köşesi, zamanına göre sıra dışıydı; en karanlık gölgelerde ışık tutan ve Malta medyasına çok ihtiyaç duyulan hiciv ve mizah notası getiren yorum, görüş, haber ve analizin bir karışımıydı.

Daha sonra The Malta Independent’ın hem yardımcı editörü hem de köşe yazarı olarak kurulmasına yardımcı oldu. Arkeolojide yol gösterici bir ilke olan “Kanıt yokluğu, yokluğun kanıtı değildir”, gazeteciliğine uyguladığı bir düsturdu. İzlenecek hiçbir kanıt izi yokmuş gibi görünse bile bir haberi göz ardı etmezdi.

Daphne, 2004’te o zamana kadar haftada iki kez yazdığı köşe yazısının yanı sıra, yemek, tasarım, iç mekanlar, sanat ve kültürden iş dünyasına ve bir şeyleri gerçekleştiren insanlara kadar uzanan ilgi alanlarını yansıtan dergiler yayınlamaya başladı. En popüler dergisi olan Taste&Flair, mirasının bir parçasıdır ve hala The Daphne Caruana Galizia Foundation tarafından yayınlanmaktadır. Malta genel seçimlere doğru giderken Mart 2008’de spontan olarak bloguna başladı ve hemen ilk yazısı olan “Yolsuzluğa Sıfır Tolerans”ı yayınladı. Blog, önemli haberlerinin çoğunu paylaştığı ve günlük ortalama 400.000 ve bazen bir milyona kadar ulaşan bir okuyucu kitlesine ulaştığı yerdir. Son yazısını 16 Ekim 2017’de saat 14.35’te yayınladı.

Bu alanda belirtilen bağışlar ve yardım projeleri, vakfımızın kurucusu Nurten Tatlıcı ve onun değerli oğlu Uğur Tatlıcı tarafından, 2009 yılında ebediyete uğurladıkları, ismi vakfımız ile yaşamaya devam eden yardımsever insan merhum Salih Tatlıcı anısına ve onun yardımseverliğini kendi benliklerinde yaşatmak için yapılmıştır.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun

Vakıf olarak; “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla; müreffeh ekonomiler ve sağlıklı bir gezegen yaratmak için cinsiyet eşitliğini sağlama hedefi günümüzde her zamankinden daha önemli olduğu gerçeği ile bu yılın temasını “Kadınlara yatırım yapın: İlerlemeyi hızlandırın” olarak belirlemiş olan, tüm çalışmaları insan haklarına ve kültüre saygıya dayanan  United Nations Population Fund (UNFPA) (Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu)’na bağışta bulunduk. Bağışla ilgili olarak Vakfımıza teşekkür belgesi sunuldu.

Dünyanın Her Köşesindeki Kadınlara Güçlü Ve Cesaretli Olmaları İçin İlham Veren Kadınlar Günü  Kutlu Olsun.

Bağışla ilgili olarak Vakfımız Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Tatlıcı; “Kadınlarımız eş ve anne olarak, toplumun her alanında çok önemli sorumluluklar üstlenmektedirler. Hayatımızın her anını daha özel kılarak  güzelleştiren kadınlarımız, aynı zamanda milletlerin temelini oluşturan ana dinamiktir. Aile kurumunun temeli, değerlerimizin temsilcisi, taşıyıcısı ve koruyucusu olan kadınlarımızın, hayatın bütün alanlarına etkin bir şekilde katılmalarına imkân sağlayacak şartları hazırlamak, toplumumuzun temel ve ortak sorumluluğudur. Vakıf olarak; toplumun yapısını güçlendiren ve temel taşlarını oluşturan, şekillendiren, huzurlu, mutlu ve sağlıklı aile birliğinin en önemli unsuru olan, sevginin kaynağı kadınlarımızın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü en içten dileklerimizle kutlar, bütün kadınlarımıza sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yaşam temennisiyle, sevgi ve saygılarımızı sunarız.” dedi.

United Nations Population Fund (UNFPA) (Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu)

UNFPA, 1969’da Birleşmiş Milletler Nüfus Faaliyetleri Fonu olarak faaliyete geçmiştir; aynı yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, “ebeveynlerin, çocuklarının sayısını ve aralarına özgürce ve sorumlu bir şekilde karar verme hakkına sahip olduğunu” ilan etmiştir. Adı 1987 yılında Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu olarak değiştirilmiştir.

UNFPA’nın amacı, gönüllü aile planlaması, anne sağlığı hizmetleri ve kapsamlı cinsellik eğitimi de dahil olmak üzere yüksek kaliteli cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerine erişebilmeleri için başta kadınlar ve gençler olmak üzere herkesin cinsel ve üreme haklarını ve seçimlerini sağlamaktır.

1994 yılında Kahire’de düzenlenen Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı (ICPD), kadınların güçlendirilmesini ve özerkliğini sürdürülebilir ekonomik ve sosyal ilerlemenin temeli haline getirmiştir. Kahire’deki 179 hükümet tarafından kabul edilen ICPD Eylem Programı ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi bağlamında bu programa yönelik bir taahhüt olan 2019 Nairobi Bildirisi, o zamandan bu yana çalışmalarına rehberlik etmiştir.

UNFPA, dünya insanlarının büyük çoğunluğuna ev sahipliği yapan 150’den fazla ülke ve bölgede faaliyet göstermektedir. Misyonu: Her hamileliğin istenilen şekilde olmasını, her doğumun güvenli olmasını ve her gencin potansiyelinin gerçekleşmesini sağlamaktır.

Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı’nın (ICPD) 1994 Eylem Programı rehberliğinde UNFPA, misyonunu ilerletmek için hükümetler, sivil toplum ve diğer kuruluşlarla ortaklık yapmaktadır. UNFPA’nın çalışmaları, tüm insanların eşit haklara ve korunma hakkına sahip olduğu önermesine dayanmaktadır.

Bu alanda belirtilen bağışlar ve yardım projeleri, vakfımızın kurucusu Nurten Tatlıcı ve onun değerli oğlu Uğur Tatlıcı tarafından, 2009 yılında ebediyete uğurladıkları, ismi vakfımız ile yaşamaya devam eden yardımsever insan merhum Salih Tatlıcı anısına ve onun yardımseverliğini kendi benliklerinde yaşatmak için yapılmıştır.

Vakfımızdan Kadın Dayanışma Vakfı’na Destek

Salih Tatlıcı Vakfı olarak; “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla; eşit ve özgür bir dünya yaratmak vizyonuna sahip; toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı kadına yönelik her türlü şiddetle mücadele etmeyi, şiddet karşısında kadın dayanışmasını güçlendirmeyi ve yaygınlaştırmayı görev edinmiş “Kadın Dayanışma Vakfı”’na bağışta bulunduk.

Dünyayı Güzelleştiren Tüm Kadınların Kadınlar Günü Kutlu Olsun

Bağışla ilgili olarak Vakfımız Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Tatlıcı; “Kadınlar toplumun en önemli değerleridirler. Dünyada ve ülkemizdeki tüm kadınlar şiddete maruz kalmaya, dışlanmaya, küçümsenmeye, ötekileştirmeye değil omuzlar üzerinde taşınmaya layıktırlar. Kadın güç, sevgi, hoşgörü simgesidir. Tüm kadınların değerini ve başarılarını arttırmaya yönelik her türlü desteği vermemiz şartdır. Vakıf olarak tüm kadınların bu anlamlı gününü yürekten kutluyoruz.” dedi.

Kadın Dayanışma Vakfı

Kadın Dayanışma Vakfı, resmi olarak kurulduğu 1993’ten bugüne, kadın dayanışması yoluyla, kadına yönelik her türlü şiddetle mücadele etmeyi amaçlayan, şiddete maruz kalan kadınlarla dayanışma kuran ve feminist ilkelerle çalışma yürüten bağımsız bir kadın örgütüdür.

Vakfın kökeni Ankara’da 1987 yılında bir grup aktivist kadının oluşturduğu “Kadın Tartışma Grubu”na dayanır. Bu grup düzenli olarak bilinç yükseltme toplantıları ile bir araya gelinen, kadınlık deneyimlerinin paylaşıldığı ve kadına yönelik şiddetin yaygınlığına dair farkındalığın oluşmasına aracılık etmesiyle kadın hareketi tarihi açısından büyük öneme sahiptir. Bu toplantılarda biriken deneyimler sonrası, şiddete maruz kalan ka­dınların ücretsiz destek alabilecekleri bir Kadın Danışma Merkezi açma ihtiyacına dair adımlar atılır. Bu adımlardan ilki 1991 yılında bir belediye iş birliği ile açılan Ankara’nın ilk “Kadın Danışma Merkezi” olur.

Kadın Dayanışma Vakfı, kamuoyuna ve medyaya yönelik çalışmaları ile kadının insan hakları konusunda baskı oluşturarak, kadına yönelik şiddetin meşruiyetini sona erdirme yönünde toplumsal değişime katkıda bulunuyor. Ayrıca çeşitli eğitim programlarıyla kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda, kadın danışma merkezine başvuran kadınlara, Vakıf gönüllülerine ve meslek elemanlarına yönelik bilinç yükseltme çalışmaları yapıyor. Vakıf, çeşitli kurum, kuruluş ve bireylerden sağlanan bağışlar ve üye katkılarıyla maddi kaynak yaratıyor, gönüllü çalışanların destekleriyle varlığını sürdürüyor; kadına yönelik şiddete ilişkin kamuoyunu bilgilendirme ve savunuculuk faaliyetleri yürütüyor.

Bu alanda belirtilen bağışlar ve yardım projeleri, vakfımızın kurucusu Nurten Tatlıcı ve onun değerli oğlu Uğur Tatlıcı tarafından, 2009 yılında ebediyete uğurladıkları, ismi vakfımız ile yaşamaya devam eden yardımsever insan merhum Salih Tatlıcı anısına ve onun yardımseverliğini kendi benliklerinde yaşatmak için yapılmıştır.