Salih Tatlıcı Vakfı; ülkemizin yaşadığı büyük deprem afetinde her zaman olduğu gibi tamamen gönüllü olarak, amatör bir çalışma ve profesyonel bir yaklaşım ile, doğru arama ve kurtarma çalışması yaparak, bu tür olaylarda can kaybını en aza indirmek amacı güden “Arama Kurtarma Derneği” (AKUT)’a bağışta bulundu.
Enkaz altında kurtarılmayı bekleyenler için umudumuz sürüyor
Bağışla ilgili olarak Vakfımız Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Tatlıcı; “Bir haftadan fazla zaman geçmesine rağmen deprem nedeniyle yıkılan binaların enkazından canlı çıkarmak için ilgili tüm kuruluşlar canlarını da riske atarak büyük fedakarlıkla görevlerini yapmaya devam ediyorlar. Bu konuda devletimizin en yetkili kuruluşu olan AFAD’a afetin gerçekleştiği günden itibaren desteğimizi sürdürüyoruz. Bu defa Vakfımız; ülkemizin ilk gönüllü arama kurtarma derneği olan, yurtiçi ve yurtdışı arama-kurtarma faaliyetleriyle başta Türk halkı olmak üzere tüm dünyanın sevgisini ve güvenini kazanan “AKUT”’a bağışta bulundu. Enkaz altında kurtarılmayı bekleyen vatandaşlarımızın ve tüm canlıların en kısa sürede sevdiklerine kavuşmalarını gönülden diliyoruz.” dedi.
“Arama Kurtarma Derneği” (AKUT)
1994 yılında Bolkar Dağlarında kaybolan 2 üniversite öğrencisinin 14 gün arandığı ve sonuçsuz kalan arama çalışmaları akabinde, dağları iyi bilen fakat arama-kurtarma konusunda bilgileri sınırlı olan bir grup dağcı bir araya gelerek 1995 yılında AKUT’u kurmuştur. Bu grup, aynı yıl AKUT ismi altında, Uludağ’da ilk kurtarma faaliyetini gerçekleştirmiştir. Dernek, 14 Mart 1996 yılında “AKUT Arama Kurtarma Derneği” adı altında resmî kuruluşunu tamamlamıştır. Türkiye’nin ilk arama kurtarma derneği olan AKUT, dağlarda ve diğer zorlu doğa koşullarında doğru ve etkin arama-kurtarma faaliyetleri gerçekleştirme hedefiyle kurulmuş ve hızla gerekli eğitimleri alarak talep edildiği takdirde doğal afetlerde de ilgili resmî kurumlara yardımcı olabilir hale gelmiştir. 1998 Adana-Ceyhan depreminde gösterdiği yararlılıklar nedeniyle, Bakanlar Kurulu kararıyla 19 Ocak 1999’da “Kamu Yararına Dernek” statüsü almıştır. 1999 Marmara depreminde AKUT, 150 gönüllüsü ile çalışarak 200’ün üzerinde insanın hayatını kurtarmış, Türk halkının sevgisini ve güvenini kazanmıştır.
1999 yılından beri Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında bulunan Arama Kurtarma Danışma Kurulu INSARAG’ın üyesi olan AKUT, tüm dünyada uluslararası standartlara uygun, arama-kurtarma ekipleri içinde deprem konusunda en deneyimli ve bilgili ekiplerden biri haline gelmiştir. 2018 yılında Bulgaristan’ın Montana kentinde düzenlenen “INSARAG” yeniden değerlendirme sınavıyla aynı zamanda gerçekleşen AB ModEX tatbikatını da başarıyla tamamlamıştır. Böylece “Avrupa Sivil Koruma Mekanizması (EUCPM)’na Türkiye’den giren ilk kentsel arama-kurtarma ekibi olmuştur. 2020 yılında ise Avrupa Komisyonu altında faaliyet gösteren Avrupa Sivil Koruma Mekanizması bünyesindeki Avrupa Sivil Koruma Havuzu ECPP (European Civil Protection Pool)’a Türkiye’den giren ilk arama-kurtarma ekibi olarak bir global başarıya daha imza atmıştır. Türkiye’nin en güvendiği kurumlardan biri olan AKUT, sosyal sorumluluk anlayışıyla toplumu bilinçlendirme faaliyetlerini de aralıksız sürdürmektedir. Seminer birimleri bu kapsamda yılda ortalama 2.000 oturumla, 100.000 kişiye ulaşarak “Temel Afet Bilinçlendirme” ve “Deprem Bilinçlendirme” seminerleri vermektedir.
Bu alanda belirtilen bağışlar ve yardım projeleri, vakfımızın kurucusu Nurten Tatlıcı ve onun değerli oğlu Uğur Tatlıcı tarafından, 2009 yılında ebediyete uğurladıkları, ismi vakfımız ile yaşamaya devam eden yardımsever insan merhum Salih Tatlıcı anısına ve onun yardımseverliğini kendi benliklerinde yaşatmak için yapılmıştır.