Merhum işadamı Salih Tatlıcı’nın eşi Nurten Tatlıcı ile oğulları Uğur Tatlıcı;
Kızılay’ımızın savaştan olumsuz etkilenen Ukrayna’daki sivil insanların sağlık, barınma, korunma, gıda ve hijyen ihtiyaçlarını karşılamak için organize ettiği “Ukrayna İçin Şimdi!” yardım kampanyasına bağışta bulundu. Kızılay Genel Başkanı Sayın Dr. Kerem Kınık’dan Nurten ve Uğur Tatlıcı’ya teşekkür belgesi takdim edildi.
Ukrayna’da savaş mağdurlarına destek olmak insanlık görevidir
Bağışla ilgili olarak Uğur Tatlıcı; “Rahmetli babam Salih Tatlıcı savaş insanlık için büyük bir felakettir ve sorunlar asla savaşla çözülemez, aksine büyür ve derinleşir derdi. Ukrayna ve Rusya arasında devam eden gerilim maalesef savaşa dönüştü. Savaşın en büyük mağdurları hiç kuşkusuz çocuklardır. Savaşlar çocukların geleceğini karartmakta, onları eğitimlerinden, beslenmelerinden yoksun bırakmakta, ailelerini dağıtmakta, en kötüsü canlarını almaktadır. Savaş insanların yaşam sevinçlerini ellerinden alır, ekonomik düzeni altüst eder. Annem ve ben bu savaşın bir an önce bitirilip sorunun diplomatik yöntemlerle çözülüp, barışın gelmesini diliyor, Kızılay’ımızın Ukraynalı savaş mağduru sivillerin yaralarını sarmak için organize ettiği “Ukrayna İçin Şimdi!” kampanyasını can-ı gönülden destekliyoruz.” dedi.
İnsancıllığın, tarafsızlığın, barışın simgesi Türkiye Kızılay Derneği
Savaş alanında yaralanan ya da hastalanan askerlere hiçbir ayırım gözetmeksizin yardım etmek arzusundan “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” adıyla 11 Haziran 1868 tarihinde kurulmuştur. Kızılay’ın alameti, beyaz zemin üzerinde karşıdan bakarken sola doğru açık kırmızı “ay” dır. Yalnız Kızılay bayrağında “ay”ın açık yüzü bayrak direğinin tersine doğrudur. Kızılay, 1876 Osmanlı- Rus Savaşı’ndan 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar geçen süre içinde, Türkiye’nin taraf olduğu tüm savaşlarda, cephe gerisinde kurduğu seyyar ve sabit hastaneler, hasta taşıma servisleri, donattığı hastane gemileri, yetiştirdiği hemşireler ve gönüllü hasta bakıcılar aracılığıyla savaş alanında yaralanan ya da hastalanan on binlerce Mehmetçik’in dost ve düşman askerinin bakım ve tedavisine yardımcı olmuş, Türk olsun düşman olsun savaş esirlerine gereken insancıl yardımları yapmış; savaştan etkilenen sivil halkın bakımı ve korunması için çaba göstermiştir.
Kızılay’ın amacı, her nerede görülür ise, hiçbir ayrım yapmaksızın insanın acısını önlemeye veya hafifletmeye çalışmak, insanın hayatını ve sağlığını korumak, onun kişiliğine saygı gösterilmesini sağlamak ve insanlar arasındaki karşılıklı anlayışı, dostluğu, saygıyı, işbirliğini ve sürekli barışı getirmeye uğraşmaktır. Kızılay ihtiyaç anında dayanışmanın, ıstırap anında eşitliğin, savaşın en kızgın anında insancıllığın, tarafsızlığın ve barışın simgesidir. Kızılay, Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Topluluğu’nun temel ilkelerini paylaşır. Bunlar; insanlık, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, hayır kurumu niteliği, birlik ve evrensellik ilkeleridir. Kızılay, tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi, kâr amacı gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur.
Bu alanda belirtilen bağışlar ve yardım projeleri, vakfımızın kurucusu Nurten Tatlıcı ve onun değerli oğlu Uğur Tatlıcı tarafından, 2009 yılında ebediyete uğurladıkları, ismi vakfımız ile yaşamaya devam eden yardımsever insan merhum Salih Tatlıcı anısına ve onun yardımseverliğini kendi benliklerinde yaşatmak için şahsi gelirleri ile yapılmıştır.