Vakfımızdan Birleşmiş Milletler Temsilciliğine Destek

Vakfımız; mültecilere şefkat elini uzatan, mülteci hakları, sığınmacıların kabul koşulları, kalıcı çözümler, çocukların korunması dahil olmak üzere temel koruma konularında faaliyet gösteren “UNHCR-The United Nations Refugee Agency” İsrail Temsilciliği’ne bağışta bulundu. Bağışla ilgili olarak UNHCR tarafından Vakfımıza teşekkür belgesi sunuldu.

İhtiyaç İçindeki Herkes Sığınma Talebinde Bulunma Hakkına Sahip Olmalıdır.

Bağışla ilgili olarak Vakfımız Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Tatlıcı; Kendi ülkelerinde şiddet, zulüm, savaş ya da felaketten kaçmış olan her bireyin sığınma talep etme ve güvenli bir şekilde korumaya erişme hakkını kullanabilmesi sağlanmalıdır. Destek için ulaşacakları başka kimsesi olmayan mültecisığınmacıkendi ülkeleri içerisinde yerinden edilmiş kişilere ve vatansız insanlara hayati önem taşıyan yardım sağlamak insani bir görevdir. Biz de Vakıf olarak; evlerinden kaçmak zorunda kalmış milyonlarca insanın hayatını kurtarmak ve onlara daha iyi bir gelecek inşa etmek için çalışmalar yapan “UNHCR-Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği” – İsrail Temsilciliğine bağışta bulunduk. Türkiye, son yıllarda artan küresel göç dalgalarında önemli bir rol oynamakta ve milyonlarca göçmen ve sığınmacıya ev sahipliği yapmaktadır. Bu bağışımız ile, İsrail gibi bölgedeki diğer ülkeleri, Türkiye ile birlikte göçmen ve sığınmacı sorununun yükünü paylaşmaya teşvik etmeyi amaçladık. Türkiye’nin bu konudaki çabalarının desteklenmesi, bölgesel istikrar ve dayanışma açısından büyük önem taşımaktadır. İhtiyaç içindeki herkesin sığınma talebinde bulunma hakkına sahip olmasını ve başka bir ülkede güvenli bir şekilde korumaya erişmesini temin etmek için sarfedilen çabaların artmasını temenni ediyoruz.” dedi.

UNHCR-The United Nations Refugee Agency

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), II. Dünya Savaşı sonrasında evlerinden kaçan veya evlerini kaybetmiş milyonlarca Avrupalıya yardım etmek amacıyla 1950 yılında kuruldu. Görev süresinin üç yıl sonra dolması öngörülmüştü ve bu süre zarfında UNHCR’nin çalışmalarını tamamlaması gerekiyordu.

73 yıl sonra bugün kuruluş hala yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürmekte, dünya genelinde mültecileri korumaya ve onlara yardım etmeye devam etmektedir. 1954 yılında UNHCR, Avrupa’da çığır açan çalışmaları sebebiyle Nobel Barış Ödülünü kazandı. 1981 yılında dünya genelinde mültecilere sağlanan yardım sebebiyle, UNHCR ikinci Nobel Barış Ödülüne layık görüldü.

21. yüzyılın başlarında UNHCR; Afrika, Ortadoğu ve Asya’dayaşanan büyük mülteci krizlerinde yardım sağlamıştır. Aynı zamanda çatışma nedeniyle ülke içinde yerinden edilmiş kişilere yardım etmek için uzmanlığını kullanması istendiğinde UNHCR vatansız kişilere yardım etmek suretiyle rol oynadığı alanları genişletmiştir. Mültecilerin Hukuki Statüsüne ilişkin 1951 Sözleşmesi, Afrika ve Latin Amerika gibi dünyanın bazı yerlerinde kabul edilen ek bölgesel ve yasal belgelerle güçlendirilmiştir.

2023 yılında 73. yıldönümünü kutlayan UNHCR faaliyet gösterdiği süre boyunca 50 milyondan fazla mültecinin başarılı bir şekilde hayata tekrar adım atmalarına yardımcı olmuştur.

BMMYK İsrail’de ilk kez Mart 1976’da küçük bir ‘Onursal Muhabirlik’ ofisi açarak varlık kurmuştur. Kariyerinde İsrailli Diplomat ve eski Knesset Üyesi olan Bayan Zina Harman, BMMYK’nin ilk Onursal Muhabiri olarak atanmış ve bu görevi 1999 yılına kadar sürdürmüştür. 1990’ların sonlarında, İsrail’deki sığınmacıların sayısı istikrarlı bir şekilde artmaya başlamış ve bu yeni gelişme, Hükümet ve BMMYK’ye, ulusal mülteci statüsü belirleme (RSD) prosedürünün nasıl oluşturulacağı ve daha iyi bir çözüm oluşturulacağı konusunda yapıcı bir diyalog başlatma konusunda ivme kazandırmıştır.

Bu alanda belirtilen bağışlar ve yardım projeleri, vakfımızın kurucusu Nurten Tatlıcı ve onun değerli oğlu Uğur Tatlıcı tarafından, 2009 yılında ebediyete uğurladıkları, ismi vakfımız ile yaşamaya devam eden yardımsever insan merhum Salih Tatlıcı anısına ve onun yardımseverliğini kendi benliklerinde yaşatmak için yapılmıştır.