Dost ve Kardeş Filistin Halkının Yanındayız

Vakfımız; İsrail tarafından hunharca işgal edilmiş olan Filistin topraklarında (Kudüs ve Gazze Şeridi dahil Batı Şeria) yaşayan; yaşlı, çocuk, kadın demeden yıllarca İsrail’in vahşi saldırıları ile hayatını kaybeden, sakat kalan, yaralanan dost ve kardeş Filistin halkının sağlığı, refahı, sosyal ve kültürel ihtiyaçları ile yakından ilgilenen “Filistin Kızılayı Derneği”’ne bağışta bulundu.

Bağışla ilgili olarak Dernek tarafından Vakfımıza teşekkür mektubu sunuldu.

İsrail Filistin Topraklarının İşgaline Son Vermelidir

Bağışla ilgili olarak Vakfımız Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Tatlıcı; “İsrail elli yılı aşkın süredir Filistin topraklarını hukuksuz olarak işgal etmektedir. İsrail elli yıldır kendi yurtlarında azınlık konumuna düşen ve dinini yaşayamayan Filistinli kardeşlerimize aralıksız zulmediyor. İsrail güvenlik güçlerinin ibadethanelerin maneviyatını ve kutsiyetini hiçe sayarak ibadet eden Filistinli kardeşlerimize yaptığı vahşeti kınıyoruz. İsrail’e tepkimiz Yahudi oldukları için değil, işgalci ve yayılmacı oldukları içindir. İnsanlık dışı bu saldırıları kınamak, zulme direnmek, mazluma sahip çıkmak hepimizin insani ve ahlaki görevidir. Vakıf olarak İsrail’in hukuksuz işgalinden ve zulmünden mağdur olan dost ve kardeş Filistin halkı için faaliyet gösteren “Filistin Kızılayı Derneği”’ne destek verdik. Bu vesileyle diplomatik gayretlerin biran önce olumlu bir şekilde sonuçlanarak, İsrail’in işgalinin ve zulmünün sona erip, barışın sürekli olarak sağlanmasını temenni ediyoruz” dedi.

Filistin Kızılayı Derneği (Palestine Red Crescent Society)

Filistin Kızılayı Derneği (PRCS), Cenevre Sözleşmesine dayalı olarak işgal altındaki Filistin topraklarında ve Filistin halkının toplanma alanlarında faaliyet gösteren ulusal, bağımsız ve resmi olarak tanınan bir topluluk ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi’nin bir bileşenidir.

Sözleşmeler ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi’nin yedi ilkesi: insanlık, tarafsızlık, tarafsızlık, bağımsızlık, gönüllülük, birlik ve evrensellik. Filistin’deki ilk Kızılay Cemiyeti 1910 yılında Kudüs’te kuruldu. Kızılay, 1948’deki Nakba’dan günümüze kadar Filistin halkının acılarına eşlik eden Hayfa, Yafa, Nablus, El Halil gibi diğer Filistin şehirlerinde de yayılmaya devam etti. Filistin Kızılayı Derneği, 26.12.1968 tarihinde resmi olarak Ulusal Dernek olarak kurulmuş ve Dernek, sağlık hizmetlerini Ürdün’deki Schneller Filistin mülteci kampında küçük bir klinik aracılığıyla sunmaya başlamıştır. Filistin Ulusal Konseyi’nin 1.9.1969 tarihinde Kahire’de yapılan altıncı oturumunda aldığı karara göre tüzel kişiliğini kazanmış ve bu tarihten sonra onlarca kişiyi kapsayan Filistin Kurtuluş Örgütü’nün önemli bir sağlık ve sosyal kurumu haline gelmiştir. Derneğin bu önemli rolü ve hukuki statüsü, 1977 tarihli 46 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve 2006 tarihli 12 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile teyit edilmiştir. Buna göre Dernek, Uluslararası Kızılderililer Federasyonu’na tam üyelik (üye No: 184) elde etmiştir. Hilal ve Kızılhaç Dernekleri, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi’nin yirmi dokuzuncu Uluslararası Konferansı’nın 22.6.2006 tarihli kararına dayanmaktadır.

Filistin Kızılayı’nın misyonu, nerede ve nerede ihtiyaç duyulursa Filistin halkına insani, sağlık, sosyal ve yardım hizmetleri sunmaktır. Dernek, insanların acı çekmesini önlemek için, doğal afetler ve işgalin yol açtığı acılar gibi çeşitli acil durumlara karşı hazırlıklılığını artırmayı ve toplumun sağlık ve sosyal hizmet ve programlarını sağlamaya ve geliştirmeye devam etmeyi amaçlamaktadır. Anavatan ve diasporanın kalitelerini iyileştirmek, baskı, savunuculuk ve insani diplomasi programlarını etkinleştirmek ve insani rolünü geliştirmek için destek alabilmek, kurumsal inşa sürecini sürdürmek ve Birliğin yeteneklerini güçlendirmek için Derneğin ortaklıklarını güçlendirip çeşitlendirmek derneğin amaçları arasındadır. Dernek ve şubeleri, görevlerini yerine getirmek ve karşılaştığı zorluklarla yüzleşmek için çalışmaktadır.