Ormanlarımızı Koruyalım

Dünyamız yüzyıllardır doğal veya kontrollü yangınlar ile yüzleşiyor.  Özellikle yaz mevsiminde tüm dünyada orman yangınları artmaktadır. Bu yangınlar bilinçli veya bilinçsiz olarak turizm bölgelerinde veya piknik alanları gibi daha ıssız yerlerde çıkabiliyor. Vakıf olarak; yarınlarımızın güvencesi olan orman alanlarını yangından korumak için çalışmalar yapan merkezi Barcelona/İspanya’da olan “Pau Costa Foundation”  vakfına bağışta bulunduk. Bağışla ilgili olarak Vakfımıza teşekkür mektubu takdim edildi.

Ateş, doğa ve toplum arasında sürdürülebilir bir denge sağlanmalıdır

Bağışla ilgili olarak Vakfımız Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Tatlıcı; “Mevcut iklim koşulları nedeniyle yangınlarla birlikte yaşamamız gerektiğini coğrafyamızın asli bir gerçeği olarak kabul ederek, yangın ekolojisi perspektifinden orman yangını risk yönetimini teşvik etmek için topluma sürekli eğitim verilmeli ve farkındalık yaratılmalıdır. Biz de Vakıf olarak; orman yangını ile mücadele için çalışmalar yapan, bu uğurda canını feda eden Pau Costa adına kurulmuş Pau Costa Vakfı’na bağışta bulunduk.” dedi.

Pau Costa Foundation

Pau Costa Vakfı, yangın ekolojisi perspektifinden orman yangını yönetimi ve önlenmesine odaklanan, kar amacı gütmeyen küresel bir kuruluştur. 2011’den bu yana, bilgiyi yaymak ve dünya çapında ortak projeleri teşvik etmek amacıyla araştırmacılar, acil servisler, kamu yönetimi, özel şirketler ve toplum arasındaki etkileşimi kolaylaştırmak için çalışmaktadır.

Pau Costa Vakfı’nın kurulması, GRAF yangın analistlerinden oluşan bir ekibin, aralarında Pau Costa’nın da bulunduğu, orman yangınlarıyla ilgili ulusal ve uluslararası bilgileri bir araya getirecek bir platform oluşturma fikrine yanıt vermektedir. Hatta Vakfın projesinin ilk taslaklarını Pau yazmıştır. Vakfın oluşumunda başından itibaren yer almış ve işin ana hatlarını baştan belirlemiştir. Çalışmaları, bugün kendi adını taşıyan Vakfın son projesini şekillendirmiştir.

Pau Costa Alcubierre, 13 Eylül 1977’de Sant Julià de Vilatorta’da (Osona) doğdu. Lleida Üniversitesi Teknik Orman Mühendisliği bölümünden mezun oldu ve orman yangını analizi alanında yüksek lisans yaptı. Profesyonel kariyerine, Güney Avrupa’da orman yangını analisti olarak çalıştığı Katalonya Generalitat İtfaiye Departmanı GRAF Teknik Biriminde başladı. Avrupa çapındaki Fire Paradox projesine “Büyük Orman Yangınlarının Yangın Tiplerine Göre Önlenmesi” rehberinin yazılması için katıldı. Pau, 24 Temmuz 2009’da Horta de Sant Joan yangınında Jaume Arpa, Jordi Moré, Ramon Espinet ve David Duaigües ile birlikte hayatını kaybeden itfaiyecilerden birisidir.