31 Mayıs, 1987 yılından bu yana Dünya Sağlık Örgütü (WHO) üyesi ülkelerde “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak kutlanıyor. Bu günde, sigara kullanıcılarının 24 saat süreyle sigarayı bırakmaları teşvik ediliyor.
WHO, tütünü “dünyanın bugüne kadar gördüğü en büyük toplumsal sağlık tehdidi” olan bir salgın olarak kabul ediyor. Tüm devletlere, reklamların yasaklanması ve sigara vergilerinin artırılması gibi tütün kullanımını engelleyecek politikaları benimsemesi için çağrıda bulunuyor.
Vakıf olarak; sigaranın sebep olduğu kanser hastalığına çare bulmak için uluslararası düzeyde çığır açan kanser araştırmalarına kendini adamış Alman Kanser Araştırma Merkezi (Deutsches Krebsforschungszentrum -DKFZ)’ne bağışta bulunduk.
Gezegenimizi Kurtarmak İçin Tütün Kullanımının Durdurulması Gerekir
Bağışla ilgili olarak Vakfımız Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Tatlıcı; “Tütün hem insanlara hem de çevreye zarar veriyor. Tütün yetiştirme, üretme ve kullanma; suyumuzu, toprağımızı, sahillerimizi ve şehir sokaklarımızı kimyasallar, zehirli atıklar, mikroplastikler dahil sigara izmaritleri ve e-sigara atıkları ile zehirliyor. Tütün endüstrisinin çevre üzerindeki zararlı etkisi çok büyüktür ve gezegenimizin zaten kıt olan kaynakları ve hassas ekosistemleri üzerinde gereksiz bir baskı oluşturarak artmaktadır. Vakfımız, “31 Mayıs Dünya Sigara Bırakma Günü” için sigaranın neden olduğu en önemli hastalık olan kanserle mücadele için araştırmalar yapan Alman Kanser Araştırma Merkezi’ne bağışta bulundu” dedi.
Alman Kanser Araştırma Merkezi (Deutsches Krebsforschungszentrum -DKFZ)
1964 yılında kurulmuş olan Alman Kanser Araştırma Merkezi (DKFZ) en yüksek uluslararası düzeyde çığır açan kanser araştırmaları yürütmeye kendini adamıştır. Faaliyeti ile hayat kurtarmayı ve kanserden etkilenenlerin refahını iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Sorumlu, sürdürülebilir ve iklim dostu bir şekilde olağanüstü araştırmalar uygularken çalışanlarına çevreye duyarlı ve sosyal açıdan adil bir iş yeri sağlamaya çalışmaktadır.
Almanya’daki en büyük biyomedikal araştırma enstitüsü ve Helmholtz Alman Araştırma Merkezleri Derneği’nin bir üyesi olan DKFZ, araştırmada mükemmelliğe ve sürdürülebilir bir şekilde araştırma yürütmeye kendini adamıştır. Kanserde hayat kurtaran ve refahı artıran çığır açan araştırmaların aynı zamanda toplumsal zarara ve çevresel bozulmaya katkıda bulunmaması gerektiğine inanmaktadır.
Çevresel ve sosyal açıdan sorumlu bir şekilde araştırma yapmak için DKFZ, organizasyonel gelişim, araştırma, insan kaynakları, inşaat ve altyapı, satın alma alanlarındaki hedefler dahil olmak üzere sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik bilime dayalı hedeflerle uyumlu bir sürdürülebilirlik stratejisi geliştirmektedir.
Bu alanda belirtilen bağışlar ve yardım projeleri, vakfımızın kurucusu Nurten Tatlıcı ve onun değerli oğlu Uğur Tatlıcı tarafından, 2009 yılında ebediyete uğurladıkları, ismi vakfımız ile yaşamaya devam eden yardımsever insan merhum Salih Tatlıcı anısına ve onun yardımseverliğini kendi benliklerinde yaşatmak için yapılmıştır.