Türkiye ve dünyanın farklı bölgelerinde doğa ve çevre korunmasına yönelik bağışlarıyla bilinen merhum işadamı Salih Tatlıcı’nın eşi Nurten Tatlıcı ile oğulları Uğur Tatlıcı; tüm dünyada 2022 yılının Kaplan Yılı olarak belirlenmesi münasebetiyle WWF-Türkiye(Doğal Hayatı Koruma Vakfı)’na bağışta bulundu. Bağışla ilgili olarak Vakıf tarafından Nurten ve Uğur Tatlıcı’ya teşekkür belgesi sunuldu.
Gelecek nesillerin kaplanları sadece fotoğraflarda ve belgesellerde görmemesi için onları korumaya yönelik her girişimi desteklemeliyiz
Bağışla ilgili olarak Uğur Tatlıcı; “Kaplanlar, sağlıklı bir ekosistemin devamlılığında önemli bir role sahipler. Kaplan nüfusu geçtiğimiz yüzyıla göre %95 oranında azalmış durumda. Bugün doğal ortamında sadece 3.900 kaplanın kaldığını duymak gerçekten üzüntü verici. Bilim insanları bu rakamı bir kırılma noktası olarak tanımlıyorlar. Yani bu noktadan sonra geri dönüşü olmayan bir yok oluş söz konusu. Biyolojik çeşitlilik, ekosistemler ve insanlar arasında bir köprü olan kaplanlar, yaşam alanlarının çoğunda tarımsal faaliyetler yapıldığı, kereste ticareti için ormanların yok edilmesi nedeniyle evlerini kaybediyorlar. Günümüzde yasa dışı avcılık/ticaret, insan-kaplan çatışması sonucunda kaplanların gelecekleri ciddi boyutlarda tehdit altında. Gerekli önlemler alınmaz ve bir an önce bu türler başta, doğayı ve doğadaki vahşi yaşamı koruma yönünde adımlar atmazsak, korkarım gelecek nesiller bu karizmatik kediyi gerçek hayatta değil ancak fotoğraflarda ve tarihi belgesellerde görebilecekler. Bizler; doğanın mucizesi kaplanlar gibi nesli tükenmekte olan tüm hayvan türlerinin de korunması için desteklerimize devam edeceğiz” dedi.
WWF(World Wide Fund for Nature) (Dünya Doğayı Koruma Vakfı)
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (World Wide Fund for Nature ya da kısaca WWF), doğanın zarar görmesini durdurmayı ve verilen zararları onarmayı amaçlayan merkezi İsviçre’de olan uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. 1961’de WWF (World Wildlife Fund) (Dünya Doğal Yaşamı Koruma Vakfı) olarak kurulan kuruluş, genişleyen çalışma alanıyla adını şimdiki haline değiştirmiştir. WWF; dünya çapında desteklediği 2.000 koruma projesi ve 4.000’e yakın çalışanıyla “dünyanın en büyük çevre kuruluşu” konumundadır. Projelerini 100’ü aşkın ülkede, iklim değişikliği, ormanlar, tatlı sular, denizler, türler ve sürdürülebirlik ana başlıkları altında gerçekleştirmektedir. WWF‘nin temel amacı, dünyanın doğal ortamının bozulmasını durdurmak ve insanın doğayla uyumlu bir şekilde yaşadığı bir gelecek oluşturmaktır.1996’da kurulan Doğal Hayatı Koruma Vakfı, 2001 yılında WWF‘nin Türkiye ulusal kuruluşu haline gelerek WWF-Türkiye adını benimsemiştir. WWF-Türkiye; WWF’nin amaçlarına paralel olarak ulusal seviyede yürüttüğü çalışmalarını, bağışlar ve sponsorluklarla sürdürmekte olup, kâr amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar kapsamına girer.
Bu alanda belirtilen bağışlar ve yardım projeleri, vakfımızın kurucusu Nurten Tatlıcı ve onun değerli oğlu Uğur Tatlıcı tarafından, 2009 yılında ebediyete uğurladıkları, ismi vakfımız ile yaşamaya devam eden yardımsever insan merhum Salih Tatlıcı anısına ve onun yardımseverliğini kendi benliklerinde yaşatmak için şahsi gelirleri ile yapılmıştır.