Vakfımızdan Sudan’a İnsani Yardım

Vakfımız Sudan’daki iç savaştan olumsuz etkilenen sivil insanların hayatlarını kurtaran, gıda yardımı sağlayan ve beslenmeyi iyileştirmek ve dayanıklılık oluşturmak için topluluklarla birlikte çalışan uluslararası lider bir yardım kuruluşu olan World Food Programme (WFP) (Dünya Gıda Programı)’na bağışta bulundu.

Sudan’daki İç Savaş Mağdurlarına Destek Verdik

Bağışla ilgili olarak Vakfımız Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Tatlıcı; “Medyada yer alan haberlerden öğrendiğimize göre Sudan’daki insanlık dramı, açlığın da artmasıyla tırmanmaya devam ediyor. Rekor sayıda insan, yani nüfusun yaklaşık üçte biri, mevcut çatışma patlak vermeden önce Sudan’da zaten açlıkla karşı karşıyaydı. Devam eden şiddet, milyonlarca insanı daha açlığa sürükleme potansiyeline sahip. Vakıf olarak Sudan’da çok ihtiyaç duyulan gıda, tıbbi ve insani yardım sağlama faaliyetlerinin devam edebilmesi için Dünya Gıda Programı (WFP)’nın organize ettiği yardım kampanyasına destek verdik. Bu vesileyle iç savaşı sona erdirmeye yönelik diplomatik gayretlerin bir an önce olumlu bir şekilde sonuçlanmasını, barışın gelmesini diliyoruz.” dedi.

World Food Programme – WFP

Dünya Gıda Programı (WFP); 1961’de (ABD Başkanı Dwight Eisenhower’ın emriyle) Birleşmiş Milletler sistemi aracılığıyla gıda yardımı sağlamak için bir deney olarak oluşturuldu. Misyonu acil yardım, aynı zamanda rehabilitasyondur. İlk geliştirme programı 1963’te Sudan’daki Nubiyan toplumu için başlatıldı. Bugün WFP, hayat kurtaran ve hayat değiştiren dünyanın en büyük insani yardım kuruluşudur. Felaketler baş gösterdiğinde, beslenme ve gıda güvenliğini desteklemek için büyük çaba gösterir. Alan varlığı derindir; gıda ihtiyaçlarına ilişkin operasyonel anlayışı rakipsizdir.

Ekim 2020’de Norveç Nobel Komitesi, “açlıkla mücadele çabaları, çatışmalardan etkilenen bölgelerde barış koşullarının iyileştirilmesine yaptığı katkı ve açlığın bir savaş ve çatışma silahı olarak kullanılmasını önlemek için itici bir güç olarak hareket etmesi” nedeniyle WFP’ye Nobel Barış Ödülü’nü vermeye karar verdi. 2022’de WFP, rekor kıran 14,2 milyar ABD doları tutarında katkı topladı. WFP’nin dünya çapında yaklaşık 21.000 personeli vardır ve bunların yüzde 90’ından fazlası, ajansın yardım sağladığı ülkelerde yerleşiktir. WFP, 36 üyeli bir Yönetim Kurulu tarafından yönetilmektedir. Roma merkezli iki kardeş kuruluşu, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu ile yakın işbirliği içinde çalışır. WFP, gıda yardımı sağlamak ve açlığın altında yatan nedenlerle mücadele etmek için 900’den fazla ulusal ve uluslararası STK ile ortaklık kuruyor.