Vakfımızın Afrika’da Yaptırdığı İkinci Su Çeşmesi Faaliyete Geçti

Vakıf olarak, yeryüzünün su, gıda, enerji ve eğitim sorunlarını sürdürülebilir biçimde çözmek için yenilikçi ve bilimsel projeler yürüten IDEA Universal Derneği ile işbirliğimiz devam ediyor.

Afrika’daki ikinci çeşmemizi Tanzanya’nın Kijuni Köyü’nde yaptırdık. Böylece bu köyde yaşayan 370 kişi artık kalıcı bir şekilde temiz suya erişebiliyor.

Kijuni Köyü’nde yaşam artık daha kolay, eşit ve adil bir hale geldi.

Bu köydeki insanlar için temiz bile olmayan suya yapılan zorlu yolculuk sona erdi. Bu sayede çocuklar oyuna ve derslerine daha fazla zaman ayırabiliyor. Kadınlar ekonomik hayata katılabiliyor ve sosyalleşme olanağı yaratabiliyor.

Bağışla ilgili olarak IDEA Universal Derneği Vakfımıza teşekkür belgesi sundu.

Salih Tatlıcı Vakfı

Vakfımızın Afrika’da Yaptırdığı Su Çeşmesi Faaliyete Geçti

Afrika’da kadınlar ortalama 6 kilometre su yolculuğu yapıyor. Her gün evine su getirebilmek için yolculuğu yapmak zorunda kalan Kumba’nın tüm kaderi evinin önündeki çeşme ile değişti. Kumba artık çok mutlu. Çocukları ve ailesi ile geçirebileceği çok daha fazla zamanı var.

Salih Tatlıcı Vakfı olarak; yeryüzünün su, gıda, enerji ve eğitim sorunlarını sürdürülebilir biçimde çözmek için yenilikçi ve bilimsel projeler yürüten IDEA Universal Derneği ile işbirliği yaparak Afrika kıtasında Tanzanya’nın Mkwajuni Köyü‘nde çeşme yaptırdık.

Böylece Tanzanya’da yaşayan 63 hanede yaşayan 249 kişi artık kalıcı bir şekilde temiz suya erişebiliyor. Mkwajuni Köyü’nde yaşam artık daha kolay; eşit ve adil bir hale geldi.

Bağışla ilgili olarak IDEA Universal Derneği Vakfımıza teşekkür belgesi sundu.

Dünyada 800 Milyon Kişi Temiz Suya Ulaşamıyor

Su, yaşayan her varlık için hayati öneme sahiptir. Ancak dünyada aşırı yoksul 800 Milyon kişi temiz suya ulaşamıyor. Bu, Türkiye’nin 10 katı büyüklüğünde bir nüfus. Bu nüfusun büyük çoğunluğu Asya ve Afrika’daki kırsal bölgelerde yaşıyor ve çoğu zaman dere, göl gibi kaynaklardan aldıkları, temiz bile olmayan su için saatlerce yürümek zorunda kalıyor.

Çoğunlukla kadın ve çocuklar tarafından, çıplak ayaklarla, yapılan su taşıma yolculuğu onlarca tehlikeyi içinde barındırıyor. Yabani hayvanların saldırısı, hamile kadınların bebeklerini kaybetme riski ve tecavüz bunlardan sadece birkaçı. Çocuklar, okula ayıracakları zamanı su yolculuğunda geçirmek zorunda kaldıkları için kendilerine gelecek kuramıyorlar. Salgın hastalıklar zaten yoksul olan bu insanları esir alıyor. Aileler su yokluğundan ötürü tarım yapamıyor, kendilerine yetecek gıdayı üretemiyorlar. Kendilerini açlık ve yoksulluk döngüsünden kurtaramıyorlar.

Kirli su, dünyadaki tüm savaşlardan ve şiddetten daha fazla can alıyor. Bu can kayıplarının %43’ü 5 yaş altındaki çocuklar. Ancak bu durumdaki bir köyde bir su projesi yaptığımızda her şey bir anda dönüşmeye başlıyor. Evlerinin önündeki ve okullarındaki çeşmelerden günde 12 saat temiz suya kavuşan halk; sağlığına kavuşuyor, tarıma başlıyor, kız çocukları özel günlerinde eğitimlerine ara vermek zorunda kalmıyor.

Kısacası su, her şeyi dönüştürüyor.

IDEA Universal (Uluslararası Kalkınma ve Çevre Derneği)

IDEA Universal (Uluslararası Kalkınma ve Çevre Derneği) 2016 yılında Hayri Dağlı öncülüğünde daha iyi, adil, eşitlikçi ve barışçıl bir yeryüzü hayal eden gönüllüler tarafından kuruldu. Açlık ve yoksullukla mücadele eden unutulmuş coğrafyalarda yaşayan insanları ve çevrenin yüksek yararını gözeten IDEA Universal Derneği; şeffaflık, katılım, hesap verebilirlik, tarafsızlık ve bağımsızlık ilkelerini öncelikli olarak benimsemiştir.

Yeryüzünün su, gıda, enerji ve eğitim sorunlarını sürdürülebilir biçimde çözmek için yenilikçi ve bilimsel projeler yürütür. Bu projeleri yerelde çalışan insanlarla birlikte hareket ederek, ihtiyaca yönelik, kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde hayata geçirir. IDEA Universal Derneği yürüttüğü proje ve faaliyetlerinde yerel yönetimler de dahil olmak üzere birçok uluslararası ve ulusal sivil toplum kuruluşu ile işbirliği içerisinde çalışmaktadır. 2021 itibariyle Tanzanya, Madagaskar, Nepal, Senegal, Gambiya ve Türkiye’de toplam 200.000 insana sürdürülebilir temiz su, gıda, enerji, eğitim ve gelir elde etme imkanı sağlamıştır.