Dost Ülke Brezilya’daki Çocukların Eğitimine Katkıda Bulunduk

Brezilya’da gecekondu mahallerinde çok zor koşullarda yaşayan çocuklara modern dünyada ihtiyaç duydukları temel becerileri kazandırmak, sosyal ve duygusal öğrenmelerini geliştirmek için büyük çaba gösteren “EduMais” isimli organizasyona Salih Tatlıcı Vakfı olarak bağışta bulunduk. Bağışla ilgili olarak organizasyon tarafından Vakfımıza teşekkür belgesi sunuldu.

Çocuklar kendilerini daha iyi hissettikleri zaman daha iyisini yaparlar

Bağışla ilgili olarak Vakfımız Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Tatlıcı; ”Vakıf olarak çocukların eğitimine destek olmak önceliğimizdir. Dünyanın neresinde olursa olsun maddi olanakları yetersiz ailelerin çocuklarına temel becerileri kazandırarak yaşamalarını sürdürebilmek için fırsat eşitliği sağlamak gerekir. Bu defa dost ülke Brezilya’da gecekondu mahallelerinde çok zor koşullarda yaşayan çocukları hayata kazandırmak için büyük çaba sarfeden bir sivil toplum kuruluşu olan“EduMais” isimli organizasyona destek verdik. Çocuklar kendilerini daha iyi hissettiklerinde çok daha başarılı olacaklarıdır.” dedi.

“EduMais” hakkında

1965 yılında Hollanda’da doğan EduMais’in Kurucusu Diana Nijboer; Rio’nun gecekondu mahallelerinde bir dizi sivil toplum kuruluşu için gönüllü olarak çalışmaya başladı ve bunların nasıl işledikleri, ne yaptıkları ve neyin fark yarattığı konusunda deneyim kazandı. “Favela” denilen gecekondu mahallelerinde birçok evde oturma odası, tek bir alanda yatak odası ve mutfaktır. Evlerinin dışında devam eden silahlı çatışmaların travmasının yanında çoğu çocuğun kendi yatak odası bir yana, kendi yatağı bile yoktur. Bu zor koşullarda yaşamanın bu gençlerin inançları ve yaşamları üzerinde derin bir etkisi vardır. Sık silahlı çatışmalar, çocukların güvenlik ve güvensizlik arasında ayrım yapmakta zorlanabileceği anlamına gelir. Yoksulluk, cinsel istismar, gıda güvensizliği ve ev istikrarsızlığı çocuklar için beyin değiştiren strese neden olan diğer faktörlerdir. Bütün bunlar hem davranışlarını hem de öğrenme yeteneklerini etkiler. Travma ve stres, genç bir kişinin beyin fonksiyonlarını değiştirebilir, öğrenmeyi etkileyebilir, davranış sorunlarına neden olabilir ve bir şiddet döngüsünü ateşleyebilir. Ancak sadece bu da değil: çocukların modern dünyada konuşma İngilizcesi ve Web ve Oyun Tasarımı gibi temel becerileri geliştirme fırsatlarına ihtiyaçları vardı. Ancak her şeyden önce, travmalarını işlemek ve sosyal ve duygusal öğrenmelerini geliştirmek için de yardıma ihtiyaçları vardı. Bu olmadan, akademik potansiyelleri sonsuza kadar engellenir ve yerine getirilemezdi.

EduMais’in hedefi 2026 yılına kadar kendi bağımsız tamamlayıcı eğitim okuluna sahip olmasıdır. Bu okul, EduMais’in şu anda sahip olduğu aynı ilkelere dayanacaktır: akademik ve beden eğitiminin yanı sıra sosyal ve duygusal öğrenmeyi geliştirmek. Amaç, devlet okullarındaki imkanları kısıtlı öğrencilerin gelişimini desteklemek için eksiksiz bir tamamlayıcı eğitim programı sağlamaktır.

Bu alanda belirtilen bağışlar ve yardım projeleri, vakfımızın kurucusu Nurten Tatlıcı ve onun değerli oğlu Uğur Tatlıcı tarafından, 2009 yılında ebediyete uğurladıkları, ismi vakfımız ile yaşamaya devam eden yardımsever insan merhum Salih Tatlıcı anısına ve onun yardımseverliğini kendi benliklerinde yaşatmak için şahsi gelirleri ile yapılmıştır.

Ukrayna’daki İhtiyaç Sahibi Hayvanlar İçin Bağışda Bulunduk

Ukrayna’da yaşanan savaştan olumsuz etkilenen ihtiyaç sahibi hayvanlar için çalışmalar yapan, Şubat 2022’nin başından itibaren onların esenliklerine ve güvenliklerine katkıda bulunmak için uluslararası alanda büyük çaba gösteren “FOUR PAWS” isimli organizasyona Salih Tatlıcı Vakfı olarak bağışta bulunduk. Bağışla ilgili olarak organizasyon tarafından Vakfımıza teşekkür belgesi sunuldu.

Ukrayna’da savaştan mağdur olan hayvanlara yardım etmek insanlık görevidir

Bağışla ilgili olarak Vakfımız Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Tatlıcı; Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş maalesef bütün olumsuzluklarıyla sürmektedir. Kuşkusuz savaşlar sadece çocuk ve yetişkin insanları değil, hayvanları da olumsuz etkilemektedir. Vakıf olarak Ukrayna’daki savaş mağdurlarına daha önce yardımlar yapmıştık. Bu defa Ukrayna’daki ihtiyaç sahibi hayvanlar için çaba gösteren uluslar arası bir organizasyon olan “FOUR PAWS”’a destek verdik. Umarım savaş daha büyük yaralar açmadan biran önce sonuçlanır.” dedi.

“FOUR PAWS” hakkında

FOUR PAWS, doğrudan insan etkisi altındaki hayvanlar için acı çeken, muhtaç hayvanları kurtaran ve koruyan küresel hayvan refahı organizasyonudur.

1988 yılında Viyana’da Heli Dungler ve arkadaşları tarafından kurulan organizasyon, insanların hayvanlara saygı, empati ve anlayışla davrandığı bir dünyayı savunuyor. FOUR PAWS’ın sürdürülebilir kampanyaları ve projeleri, sokak köpekleri ve kedileri, çiftlik hayvanları ve ayılar, büyük kediler, orangutanlar ve filler gibi vahşi hayvanlar da dahil olmak üzere, uygunsuz koşullarda, afet ve çatışma bölgelerinde tutulan evcil hayvanlara odaklanmaktadır. Sokak köpeklerine ve kedilerine insancıl muamelenin yanı sıra refakatçi ve çiftlik hayvanları için daha iyi koşullar sağlamaya aktif olarak bağlıyız. Dünya çapında, kötü niyetli esaretten kurtarılan vahşi hayvanların türlerine uygun bir ev bulduğu sığınaklar kuruyor ve işletiyoruz. FOUR PAWS, problem çözme yaklaşımını benimser ve tehlike altındaki hayvanlara hızlı ve doğrudan yardım sunar. Amaçları; projeler, kampanyalar ve eğitim yoluyla siyasette, toplumda ve ekonomide hayvanlara fayda sağlayacak değişiklikleri gerçekleştirmek ve tesis etmektir. Çalışmaları bilimsel uzmanlığa, sağlam araştırmalara ve yoğun ulusal ve uluslararası lobi faaliyetlerine dayanmaktadır.

Bu alanda belirtilen bağışlar ve yardım projeleri, vakfımızın kurucusu Nurten Tatlıcı ve onun değerli oğlu Uğur Tatlıcı tarafından, 2009 yılında ebediyete uğurladıkları, ismi vakfımız ile yaşamaya devam eden yardımsever insan merhum Salih Tatlıcı anısına ve onun yardımseverliğini kendi benliklerinde yaşatmak için şahsi gelirleri ile yapılmıştır.

Nurten ve Uğur Tatlıcı, Deniz Değişim Projesi’ne Destek Verdi

Türkiye ve dünyanın farklı bölgelerinde doğa ve çevre korunmasına yönelik bağışlarıyla bilinen merhum işadamı Salih Tatlıcı’nın eşi Nurten Tatlıcı ile oğulları Uğur Tatlıcı; dünyamızın büyük bir bölümünü kaplayan denizlerin ve çevrelerinin korunmasına yönelik, başta Güney Afrika denizleri olmak üzere dünya çapında faaliyetleri olan The Sea Change Project (Deniz Değişim Projesi) organizasyonuna bağışta bulundu. Bağışla ilgili olarak organizasyon tarafından Nurten ve Uğur Tatlıcı’ya teşekkür belgesi sunuldu.

Denizlerin korunması için yapılan tüm çalışmaları destekliyoruz

Bağışla ilgili olarak Salih Tatlıcı Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Tatlıcı; “İzlediğim “Ahtapot Öğretmenim” (My Octopus Teacher) belgesel filmi beni derinden etkiledi. Tehlike, drama ve yıkıcı duygularla dolu, insan-hayvan anlayışının sürükleyici bir portresi olan bu belgesel, izleyenleri adeta sekiz koluyla yakalıyor ve kamuflajını değiştirerek daha önce hiç görmediğimiz renkleri ve dokuları bizlere gösteriyor. Bu belgesele ev sahipliği yapan Büyük Afrika Deniz Ormanı, bir sualtı harikası ve gezegenimizdeki diğer dünya yaratıklarını, şaşırtıcı bolluğu ve zengin biyolojik çeşitliliği barındıran tek dev bambu yosunu ormanı. Küçülen, değişen ve yok olan birçok yosun ormanının aksine, Büyük Afrika Deniz Ormanı’nın büyüdüğü düşünülüyor. Bizler de elimizden geldiği ölçüde, dünyamızı kaplayan denizlerimizin korunması için yapılan bu önemli çalışmaları desteklemeye çalıştık” dedi.

The Sea Change Project (Deniz Değişim Projesi)

The Sea Change Project (Deniz Değişim Projesi); bilimsel bilgiyle desteklenen inanılmaz hikayeler aracılığıyla insanları vahşi doğaya bağlamaya kendini adamış bir medya ve bilim profesyonellerinden oluşan bir organizasyondur. Amacı, Büyük Afrika Deniz Ormanlarını küresel bir simge haline getirerek Güney Afrika’nın deniz çevresinin uzun vadeli korunmasına katkıda bulunmaktır. Çalışmaları arasında filmler, kitaplar, sergiler, yaşayan bilim yoluyla deniz biyolojisi araştırmaları ve etki kampanyaları yer alıyor.

Craig Foster ve Ross Frylinck, 2012’de Sea Change Trust’ı kurdu. Yüzlerce saatlik sualtı keşifleri sayesinde, onlar ve Sea Change ekibi bu eşsiz ortamı ve içinde yaşayan canlılar topluluğunu anlamaya başladılar. Ayrıca Güney Afrika’nın deniz koruma alanlarını (DKA) sürdürülebilir bir şekilde artırma çağrısını da destekliyorlar.

Ekibin keşifleri, BBC’nin Blue Planet II TV dizisinde çığır açtı; tahminen 1 milyon kişinin izlediği bir açık hava fotoğraf sergisi; Sea Change kitabı (Kasım 2021’de dünya çapında Underwater Wild olarak yayınlandı); ve son olarak birçok uluslararası ödül kazanmış bir belgesel filmi olan “Ahtapot Öğretmenim”.

Bu alanda belirtilen bağışlar ve yardım projeleri, vakfımızın kurucusu Nurten Tatlıcı ve onun değerli oğlu Uğur Tatlıcı tarafından, 2009 yılında ebediyete uğurladıkları, ismi vakfımız ile yaşamaya devam eden yardımsever insan merhum Salih Tatlıcı anısına ve onun yardımseverliğini kendi benliklerinde yaşatmak için şahsi gelirleri ile yapılmıştır.

Nurten ve Uğur Tatlıcı, Nesli Tükenmekte Olan Kaplanları Korumaya Destek Verdi

Türkiye ve dünyanın farklı bölgelerinde doğa ve çevre korunmasına yönelik bağışlarıyla bilinen merhum işadamı Salih Tatlıcı’nın eşi Nurten Tatlıcı ile oğulları Uğur Tatlıcı; tüm dünyada 2022 yılının Kaplan Yılı olarak belirlenmesi münasebetiyle WWF-Türkiye(Doğal Hayatı Koruma Vakfı)’na bağışta bulundu. Bağışla ilgili olarak Vakıf tarafından Nurten ve Uğur Tatlıcı’ya teşekkür belgesi sunuldu.

Gelecek nesillerin kaplanları sadece fotoğraflarda ve belgesellerde görmemesi için onları korumaya yönelik her girişimi desteklemeliyiz

Bağışla ilgili olarak Uğur Tatlıcı; Kaplanlar, sağlıklı bir ekosistemin devamlılığında önemli bir role sahipler. Kaplan nüfusu geçtiğimiz yüzyıla göre %95 oranında azalmış durumda. Bugün doğal ortamında sadece 3.900 kaplanın kaldığını duymak gerçekten üzüntü verici. Bilim insanları bu rakamı bir kırılma noktası olarak tanımlıyorlar. Yani bu noktadan sonra geri dönüşü olmayan bir yok oluş söz konusu. Biyolojik çeşitlilik, ekosistemler ve insanlar arasında bir köprü olan kaplanlar, yaşam alanlarının çoğunda tarımsal faaliyetler yapıldığı, kereste ticareti için ormanların yok edilmesi nedeniyle evlerini kaybediyorlar. Günümüzde yasa dışı avcılık/ticaret, insan-kaplan çatışması sonucunda kaplanların gelecekleri ciddi boyutlarda tehdit altında. Gerekli önlemler alınmaz ve bir an önce bu türler başta, doğayı ve doğadaki vahşi yaşamı koruma yönünde adımlar atmazsak, korkarım gelecek nesiller bu karizmatik kediyi gerçek hayatta değil ancak fotoğraflarda ve tarihi belgesellerde görebilecekler. Bizler; doğanın mucizesi kaplanlar gibi nesli tükenmekte olan tüm hayvan türlerinin de korunması için desteklerimize devam edeceğiz” dedi.

WWF(World Wide Fund for Nature) (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) 

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (World Wide Fund for Nature ya da kısaca WWF), doğanın zarar görmesini durdurmayı ve verilen zararları onarmayı amaçlayan merkezi İsviçre’de olan uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. 1961’de WWF (World Wildlife Fund) (Dünya Doğal Yaşamı Koruma Vakfı) olarak kurulan kuruluş, genişleyen çalışma alanıyla adını şimdiki haline değiştirmiştir. WWF; dünya çapında desteklediği 2.000 koruma projesi ve 4.000’e yakın çalışanıyla “dünyanın en büyük çevre kuruluşu” konumundadır. Projelerini 100’ü aşkın ülkede, iklim değişikliği, ormanlar, tatlı sular, denizler, türler ve sürdürülebirlik ana başlıkları altında gerçekleştirmektedir. WWF‘nin temel amacı, dünyanın doğal ortamının bozulmasını durdurmak ve insanın doğayla uyumlu bir şekilde yaşadığı bir gelecek oluşturmaktır.1996’da kurulan Doğal Hayatı Koruma Vakfı, 2001 yılında WWF‘nin Türkiye ulusal kuruluşu haline gelerek WWF-Türkiye adını benimsemiştir. WWF-Türkiye; WWF’nin amaçlarına paralel olarak ulusal seviyede yürüttüğü çalışmalarını, bağışlar ve sponsorluklarla sürdürmekte olup, kâr amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar kapsamına girer.

Bu alanda belirtilen bağışlar ve yardım projeleri, vakfımızın kurucusu Nurten Tatlıcı ve onun değerli oğlu Uğur Tatlıcı tarafından, 2009 yılında ebediyete uğurladıkları, ismi vakfımız ile yaşamaya devam eden yardımsever insan merhum Salih Tatlıcı anısına ve onun yardımseverliğini kendi benliklerinde yaşatmak için şahsi gelirleri ile yapılmıştır.

Nurten ve Uğur Tatlıcı’dan “TSK Mehmetçik Vakfı”’na Bağış

Merhum işadamı Salih Tatlıcı’nın eşi Nurten Tatlıcı ile oğulları Uğur Tatlıcı, Şehit olan erbaş ve erlerin annelerinin Anneler Günü için Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı’na bağışta bulundular.

Bağışla ilgili olarak Vakıf Genel Müdürü Sayın Engin Durak tarafından Nurten ve Uğur Tatlıcı’ya teşekkür belgesi sunuldu.

Vatan ve Millet için canını feda eden Mehmetçiklerimizin annelerini unutmadık

Bağışla ilgili olarak Uğur Tatlıcı; “Şehitlerimiz vatanımızın birliğini ve beraberliğini, milletimizin güvenliğini  korumak için canlarını feda eden aziz Türk milletinin kutsal analarının kahraman evlatlarıdır. Ben ve annem için de Şehitlerimizin geride kalan gözü yaşlı fedakar annelerine anneler gününde destek olmak bir vefa borcudur.” dedi.

TSK Mehmetçik Vakfı

Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı, ülkemizin ve milletimizin güvenliği için canlarını hiçe sayarak görev yapan erbaş ve erlerimizden şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybedenlerin bakmakla yükümlü oldukları yakınları ile gazi ve engelli Mehmetçiklere sosyal ve ekonomik destek sağlamak amacıyla 17 Mayıs 1982 tarihinde kurulmuştur.

TSK Mehmetçik Vakfı; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında yaptığı hizmet esnasında hayatını kaybeden veya sakat kalan erbaş ve erlerin (Uzm. Erbaşlar, uzman jandarmalar ile sözleşmeli erbaş ve erler dışında) kendilerine, eş ve çocuklarına, bakmakla yükümlü oldukları kimselere belirlenen esaslara göre ölüm ve maluliyet yardımı yapmak, Gazi ve engelli Mehmetçiklerin kendilerine sürekli bakım yardımında bulunmak, Söz konusu Mehmetçiklerin çocuklarına bakım ve öğrenim desteği sağlamak, Yardım planına dahil Mehmetçik ve aileleri ile bağışçılara yönelik sosyal destek programları uygulamak, Yardım planını destekleyen bağış, yatırım ve tanıtım programları ile kendini sürekli geliştirmek ve kamuoyunu düzenli olarak bilgilendirmek gibi faaliyetlerde bulunarak ülke düzeyinde sosyal adaletin, toplumsal barışın ve ulusal birliğin güçlenmesine katkıda bulunmaktadır.

Bu alanda belirtilen bağışlar ve yardım projeleri, vakfımızın kurucusu Nurten Tatlıcı ve onun değerli oğlu Uğur Tatlıcı tarafından, 2009 yılında ebediyete uğurladıkları, ismi vakfımız ile yaşamaya devam eden yardımsever insan merhum Salih Tatlıcı anısına ve onun yardımseverliğini kendi benliklerinde yaşatmak için şahsi gelirleri ile yapılmıştır.

Görme Engelliler Kütüphanesine Uğur ve Nurten Tatlıcı’dan Önemli Bir Destek

Uğur Tatlıcı ile annesi Nurten Tatlıcı, Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler İnternet Kütüphanesi GETEM’e çok anlamlı bir bağışta bulundular. Merhum iş adamı Salih Tatlıcı adına ve anısına, eşi Nurten Tatlıcı ve oğulları Uğur Tatlıcı tarafından görme engellilere sesli kitaplar sağlanması için oluşturulan bu e-kütüphaneye yeni bilgisayarlar bağışlandı.

Uğur Tatlıcı: “Engelli vatandaşlarımıza desteklerimize devam edeceğiz”

Görme engellilere hizmet veren bu önemli kütüphaneye yapılan bağışla ilgili olarak Uğur Tatlıcı, “Rahmetli babam hayattayken yardıma ihtiyacı olan insanlara destek olabilmek amacıyla çok sayıda hayır işinde bulunmuş ve bağışlar yapmıştı. Şimdi annemle birlikte bizler de, babamın anısını yaşatmak amacıyla onun bize sözlü vasiyetini yerine getiriyor ve hayır amaçlı çalışan kurum ve kuruluşlara elimizden geldiğince destek veriyoruz. Bu özel kütüphaneye yaptığımız bilgisayar bağışı da bunların bir devamıdır ve engelli vatandaşlarımıza hizmet veren kurum ve kuruluşlara desteklerimizi sürdürmeye devam edeceğiz” açıklaması yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi, Görme Engelliler Kütüphanesi GETEM

Görme Engelliler Kütüphanesi, 2006 yılından bu yana, Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde hizmet veren ve üniversitenin Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) tarafından geliştirilenbir E-kütüphanedir. Görme engellilere ve engeli gereği basılı eserlere erişim zorluğu yaşayan diğer bireylere, Kütüphane’nin geniş arşivinde yer alan Türkçe ve İngilizce sesli kitaplar ve bilgi kaynaklara ulaşabilmeleri için çevrim içi (online) olarak 24 saat hizmet verilmenin yanında, benzer hizmetler veren yurt dışındaki kütüphaneler ve arşivlere de ulaşma imkânı sağlanmaktadır. Bunların yanında, yine GETEM arşivleri üzerinden, günlük gazetelerle, haftalık ve aylık dergilere de erişim sağlanmaktadır.

Ülkemizdeki yarım milyona yakın görme engelli vatandaşımızın yanında, görme ve diğer engelli öğrencilerin de ihtiyaç duydukları bilgi kaynaklarına ulaşmasına hizmet eden çok önemli kütüphanelerden olan Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Kütüphanesi, Uğur ve Nurten Tatlıcı gibi hayırseverlerin bu anlamlı destekleriyle hizmetlerini daha da geliştirerek faaliyetlerine devam etmektedir.

Bu alanda belirtilen bağışlar ve yardım projeleri, vakfımızın kurucusu Nurten Tatlıcı ve onun değerli oğlu Uğur Tatlıcı tarafından, 2009 yılında ebediyete uğurladıkları, ismi vakfımız ile yaşamaya devam eden yardımsever insan merhum Salih Tatlıcı anısına ve onun yardımseverliğini kendi benliklerinde yaşatmak için şahsi gelirleri ile yapılmıştır.